Acne Behandelingen

Acne

Acne is een chronische ontsteking van de talgklieren waarbij mee-eters, puistjes en onderhuidse ontstekingen ontstaan.

De huid produceert meer en dikkere huidsmeer of talg. Bij te veel talgafscheiding kan de talg zich ophopen en raakt de porie verstopt. Ook bevinden zich in de talgklieren bacteriën die zich snel kunnen vermenigvuldigen en het talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte holte steeds verder uit en deze scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken daar een ontsteking.

Acne is een veel voorkomende huidaandoening. Er bestaan verschillende soorten acne en er zijn diverse oorzaken voor acne aan te wijzen. Acne begint meestal in de puberteit en kan zo’n 5 tot 10 jaar duren. In deze periode is de huid onder invloed van hormonen en ondergaat allerlei veranderingen. Meestal vind je acne op het gezicht, in de hals, de nek, op de borst en op de rug. Jongens hebben vaker acne dan meisjes. Bij de een zijn het enkel puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening wat soms kan leiden tot psychische problemen. Acne vereist meestal langdurige aandacht. Om acne zoveel mogelijk te verbeteren is het belangrijk om de huid regelmatig te laten verzorgen door middel van gespecialiseerde behandelingen en producten.

Het onzorgvuldig uitknijpen van puistjes of krabben, werkt ontstekingen en littekens in de hand en maakt het alleen maar erger. Doe dit dus niet zelf, maar laat het doen. De oorzaak, de ernst en de manier van behandelen is bepalend voor het resultaat.

Acne behandelen

Acne komt niet alleen voor bij jongeren maar kan ook op latere leeftijd komen of blijven. Een slechte huid kan voor een flinke deuk in je zelfvertrouwen zorgen met alle gevolgen van dien. Ook wanneer de acne zich niet meer in een actieve fase bevindt, kunnen er vlekjes en acnelittekens achterblijven die als storend ervaren kunnen worden.Afhankelijk van het type en de ernst, zijn er verschillende behandelingen mogelijk om het aan te pakken.

Veel mensen groeien binnen een aantal jaar over hun acne heen. Helaas is dit dus niet altijd het geval. Dit kan een aantal verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld:

  • hormoonschommelingen
  • te veel stress
  • of een verkeerd eetpatroon

Wat kun je verwachten van een behandeling tegen acne?

Het doel van acnetherapie is het onder controle krijgen van acne en om de door acne ontstane huidschade zoals een grove huidstructuur, vlekjes, roodheden en littekentjes zoveel mogelijk te herstellen. Acnebehandelingen kunnen uitgevoerd worden in het gezicht, op de borst, de schouders en de rug en bij alle huidtypes.De acnebehandeling start met (dieptereiniging) reiniging van de huid en talg, vuil en dode huidcellen verwijderd worden. De puistjes en mee-eters worden aangeprikt en uitgedrukt. Zo nodig wordt er met een klein naaldje een opening gemaakt waardoor het opgehoopte talg naar buiten wordt gedrukt. Zo worden zorgvuldig de puistjes en mee-eters verwijderd.

Afhankelijk van de wensen en de activiteit van de acne kan het behandelplan worden uitgebreid met een scrub of dermaplaning en/of een kleimasker.Het is namelijk belangrijk om te zorgen dat je poriën niet verstopt raken en dat de talg en dode huidcellen zoveel mogelijk van de huid verwijderd worden. Tevens kan dermaplaning helpen om de diepere acnelittekens te verminderen en om de huid gezonder te maken.Iedere huid is anders en reageert anders. Het doel is om de huid geleidelijk aan tot rust te brengen en deze een rustigere en gavere uitstraling te geven.

Behandelfrequentie

Het aantal benodigde acnebehandelingen is afhankelijk van de ernst van de acne en de beïnvloedende factoren, zoals hormoonschommelingen, erfelijke aanleg, voeding en je therapietrouwheid. Acne kan binnen enkele behandelingen verbeteren, maar soms is geduld nodig.

Bij een milde (rest)acne of bij plaatselijke onzuiverheden in het gezicht of op de rug, zal een maandelijks bezoek aan de schoonheidsspecialist voldoende zijn. Wanneer er actieve ontstekingen zijn, zal de behandelfrequentie in het begin liggen op een twee tot drie wekelijkse behandeling.

De behandelfrequentie neemt af naarmate de conditie van de huid verbetert en de acne niet langer actief blijft. Bij zichtbare vooruitgang van de huid kunnen er tussen de behandelingen steeds langere tussenpozen zitten. Ik zal dit na iedere behandeling evalueren. 

Persoonlijk advies

Acne wordt beïnvloed door interne en externe factoren. Het is belangrijk om ook de oorzaken van acne, zo mogelijk, aan te pakken. Zorgvuldige naleving van persoonlijk advies op het gebied van thuisverzorging en levensstijl hebben veel invloed op de voortgang en duur van de behandelperiode. Eigen inspanningen in de aanpak van acne vormen daarom een belangrijk onderdeel van de acnetherapie.

Ik adviseer je dan ook graag over welke behandeling het beste is voor jouw huid is, dus wees vooral niet bang om veel vragen te stellen.

Te verwachten resultaat

Geleidelijk merkt je dat je huid rustiger, gladder en egaler wordt. De hoeveelheid puistjes en mee-eters zal afnemen en acne-uitbraken komen steeds minder voor. Het behandeleffect gaat verder dan alleen maar de huid: verbetering van acne heeft vaak een positief effect op het zelfvertrouwen.

  • De bacteriegroei wordt ingedamd
  • Dode huidcellen die de huid afsluiten worden verwijderd
  • Balans tussen droog en vet (talgproductie)
  • De huid verliest minder vocht en voelt prettiger aan
  • Littekens en verkleuringen worden verminderd
  • Huidproducten worden beter door de huid opgenomen

Acnebehandelingen kunnen uitgebreid worden met dermaplaning en micro-needling (o.a. diepere huidstimulatie door naaldjes waardoor de diepere acnelittekens verminderen en de huid gezonder maakt).